Tuesday, July 19, 2011

Gittegylet meg a Yii - avagy Yiiki 2.0 (2. rész)

Az első részben elkészítettük a Yiiki 2.0 alkalmazásunk alapjául szolgáló keretünket a Yii segítségével és megismerkedtünk a Git forráskezelővel. Ebben részben először kicsit átírjuk a belépő index.php file-t, elkészítjük az adatbázisunkat a Yii-be épített migráció kezelővel, majd létrehozzuk a Modell osztályunkat Gii-vel, a Yii kódgeneráló varázságyújával (tényleg az).

Amikor az alkalmazásunkat létrehoztuk a yiic paranccsal, maga a Yii készített nekünk egy konfigurációs file-t a protected/config/ alatt main.php néven. Természetesen használhatnánk ezt a file-t úgy ahogy van, de igazából nem szerencsés a rendszer kofigurációs adatait a forráskezelő alá tenni, hiszen a beállítások mások lesznek különböző környezetek alatt (pl. fejlesztői, éles stb), sőt az adatbázis kapcsolathoz szükséges felhasználó és jelszó is ebben a file-ban van. Erre a problémára természetesen többféle megoldás is lehet, itt csak egyet mutatunk be.

Első lépésként másoljuk a protected/config/main.php -t development.config.php -ra:

$cp protected/config/main.php protected/config/development.config.php

Ha most git stat-tal megnéznénk, hogy hogyan is áll a forráskódunk, látnánk, hogy a git azt jelzi, hogy van egy új file-unk. Mi persze nem szeretnénk a konfigurációs file-t a forráskezelő alá helyezni, ezért tegyük is a .gitignore file-ba.

Belépő script módosítása

Most kedvenc kódszerkesztőnk segítségével (ami nyilván VIM), nyissuk meg az index.php file-t és módosítsuk a követlkező képpen.



Ezzel csupán azt értük el, hogy amikor ha a YII_DEBUG konstanst true-ra állítjuk, akkor programunk a development.config.php-t fogja betölteni, egyébként pedig a production.config.php-t amit majd később az éles, mindenki által elérhető szerveren fogunk használni.

Adatbázis Migrációk

Migrációkról más esett szó ezen a blogon, igaz akkor még egy különálló modulként kellett installálni, de szerencsére ez mára már a Yii, pontosabban a yiic része. Röviden arról van szó, hogy könnyebb hordozhatóság kedvéért az adatbázis táblákat migrációs osztályok és tömbök segítségével készítjük el.

Jelenleg, mivel az eredeti main.php konfigurációs file-t másoltuk át development.config.php-re, adatbázisunk még mindig a testdrive.db. Ezzel sajna nem sokra megyünk, úgyhogy állítsuk is át valami másra, pl:

'components' => array(
...

  'db'=>array(
    'connectionString' => 'sqlite:'.dirname(__FILE__).'/../data/yiiki2.db.sqlite',
  ),

...
),

Ugyanezt tegyük meg a protected/config/console.php file-ban is, hiszen a migrácókat készítő yiic parancs innen olvassa be az adatbázis hozzáférési adatait.


Már nincs más hátra mint előre, készítsük el a táblánkat az adatbázisban (a yiiki2/ mappában adjuk ki a következő parancsot):


$./protected/yiic migrate create pages_tabla_letrehozasa

Yii Migration Tool v1.0 (based on Yii v1.1.8)
Create new migration '/var/www/yiiki2/protected/migrations/m110710_033230_pages_tabla_hozzaadasa.php'? [yes|no]



Mondjuk neki, you 'y' (igen) és ha minden igaz, akkor egy a megerősítő "New migration created successfully." - üzenetet kapjuk vissza. HURRÁ! Ezzel egy új file került létrehozásra a protected/migrations alatt valami hasonló névvel: m110710_033230_pages_tabla_hozzaadasa.php. Itt az 'm' csak azt jelzi, hogy ez egy migráció, az utána következő számsorozat pedig a migráció sorszáma, majd a név amit megadtunk.


Nyissuk is meg ezt a file-t és módosítsuk a következők szerint:



Ezzel elkészítettük az új migrációs lépést, de még le is kell futtassuk, hogy a táblánk magában az adatbázisban is megjelenjen:


$ ./protected/yiic migrate


Yii Migration Tool v1.0 (based on Yii v1.1.8)


Creating migration history table "tbl_migration"...done.
Total 1 new migration to be applied:
    m110710_033230_pages_tabla_hozzaadasa


Apply the above migration? [yes|no]


Ez csak azt jelenti nekünk, hogy ez a Yii Migrációs Eszköz 1.0-ás változata, a Yii 1.1.8-ra épül és jelenleg 1 migrációs lépést lehet végrehajtani a pages_tabla_letrehozasa -t. Mondjuk neki, hogy 'y' vagy 'yes'. Ha miden jól sikerült valami hasonlót kell, hogy lássunk:


*** applying m110710_033230_pages_tabla_hozzaadasa
    > create table pages ... done (time: 0.201s)
*** applied m110710_033230_pages_tabla_hozzaadasa (time: 0.054s)
Migrated up successfully.


Ez kb. annyit jelent, hogy minden OK. Csak egy megjegyzés - ugyan ebben a cikkben nem fogunk többet a migrációkkal foglalkozni, érdemes őket tanulmányozni, hiszen nagyon sok mindenben segítséget nyújthatnak. Páldául ha az idegen kulcsokat (foreign-keys) a táblák között megfelelően beállítjuk, Yii automatikusan összeköti Modell osztályainkat a használandó BELONGS_TO, HAS_ONE stb. kapcsolatokkal. Persze ezt kézzel is be tudjuk állítani, de mennyivel egyszerűbb amikor nem kell gépelni ... elvégre is lusta programozók lennénk, vagy mi fene.

Mivel jelenleg egyedül programozunk ez a lépés elhanyagolható, de a példa gyakorlás kedvéért érdemes magát az új migrációs lépést egyből a forráskezelő alá tenni, hogy "csapattársaink" is frissíthessék az adatbázisaikat. Használjuk a git status-t és a git add-et és persze a git commit-ot :)

Gii Gii Gii Giiiiiiiii

Ha annak idején a yiic-et a Yii varázspálcájának hívtuk, a Gii-t joggal nevezhetjük varázságyúnak. Egy nagyon egyszerű de szexi, böngészőn keresztül futtatható kód generáló eszközről van szó, ami szépen felgyorsítja a programozást. Azoknak akik meg nyöszörögnek (mert akadnak páran), hogy túl sok a varázslás meg a mágia, vissza lehet menni saját keretrendszert barkácsolni. Sok szerencsét.

A Gii ugyan együtt érkezik a rendszerrel de biztonsági okok miatt alapból ki van kapcsolva. Nyissuk meg a konfigurációs file-unkat és keressünk rá a gii szóra a modules tömb környékén. Ha megvan, nyilván szedjük ki a /* ... */-t, és állítsunk be egy jelszavat (password), mondjuk: giiros -ra (vicces mi? haha).

Most látogassuk meg a Gii eszközt egy böngészőben ezen a URL-en: http://localhost/yiiki2/index.php?r=gii. Ha mindent jól csináltunk akkor a Yii Code Generator-nak kell megjelennie (ez a Gii) és egy jelszót bekérő form mezőnek. Büszkén írjuk is be a jelszavunkat (tudod, a giiros). Itt már láthatjuk is a köszöntő oldalt ami röviden annyit közöl, hogy a Kód Generáló segítségével gyorsan felépíthetjük a Yii alkalmazásunkat. És tényleg ... Elsőként tanácsos a Modell-t elkészítenünk, hiszen ez köti össze az adatbázisunkat a programmal. Klikkoljunk is rája:



A tablePrefix-szel most ne foglalkozzunk, mert nem állítottuk be, viszont a tábla nevét (Table Name) töltsük ki azaz írjuk be, hogy: pages -  (hiszen ez volt a táblánk neve). Gii elvileg okosan megpróbálja kitalálni, hogy mi lesz (legyen) a Modell osztály elnevezése ... Majdnem jó is, én személy szerinte egyes számba szoktam tenni a Modell-jeimet (tehát pl: Page a Pages helyett). A többi értéket hagyhatjuk úgy ahogy van, és kattinthatunk az Előnézet (Preview) gombra.

Remélhetőleg egy új file név jelenik meg alul: models/Page.php. Ha erre a link-re kattintunk, akkor meggyőződhetünk róla, hogy igen, a mezők mind itt vannak és nyomhatunk egyet a Generate gombra. Ha jó Atyánk és a jogosultságok is úgy akarják, akkor a Page Modell osztályunk elészült a models/ mappa alatt.

Hát ennyi fért így a második részbe, elég sok mindent átvettünk, persze tudom, lehetne még ezt azt jobban részletezni, de a cikk célja inkább csak amolyan ismertetés féle. A következő részben használni fogjuk a Gii eszköz CRUD generáló finomságát, ami elkészíti majd nekünk a Kontroller és Nézet file-okat, az alap Create, Update, Read, Delete funkciókkal. Ja, és talán majd gépelni is fogunk egy kicsit ;)

2 comments: