Tuesday, July 12, 2011

Gittegylet meg a Yii - avagy Yiiki 2.0 (1. rész)

Ugyan ez egy új cikk, de nem teljesen. Talán a tavaly szeptemberben megjelent Yiiki avagy WIKI a'la Yii cikkben bemutatott rendszer 2.0-ás változatának lehetne tekinteni. 

Elég sok idő eltelt azóta és maga az alap keretrendszer is sokat változott, szerencsénkre. Még annyival szeretnénk kicsit megfűszerezni a fejlesztést, hogy bevonjuk a mostanában nagy népszerűségnek örvendő Git forráskezelőt. Vágjunk is bele.

Bevezetés

Magába az alapok installálásába nem fogunk belemenni, itt csak felsoroljuk mi mindent kell ismerni:

Objektum Orientált Programozás (PHP 5): A jelenleg stabil Yii 1.1.8-es verzió a PHP 5.1-en alapszik, tehát annak ismerete mindenképp szükséges. - http://hu.wikipedia.org/wiki/Objektumorientált_programozás

Adatbázis (SQL): A Yii, alapból sokféle adatbázis motort támogat. Az itteni példában én a SQLite-ot fogjuk használni, mert nem igényel különösebben bonyolult szerver oldali beállítást -  http://hu.wikipedia.org/wiki/SQL

MVC (Model-View-Controller) avagy Modell-Nézet-Vezérlő: A Yii az egy MVC-t szorgalmazó keretrendszer. Dióhéjban annyit jelent, hogy az alkalmazás jól elkülöníthető 3 részre. Az M vagy modell, ami az adatbázis jellegű lekérdezéseket végzi, a C vagy vezérlő ami kapcsolatot teremt és feldolgoz felhasználók által bevitt információt és végül a V vagy nézet, ami pedig magát a megjelenítést végzi. Ilyen többek között a Ruby On Rails rendszer is. - http://hu.wikipedia.org/wiki/MVC

Active Record - ami tulajdonképpen "megszűnteti" a függőséget a különböző adatbázisok között és az adatbázis táblákat objektumokként kezeli. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mondjuk fejlesztői környezetben használhatunk SQLite-ot élesben pedig MySQL-t vagy MsSQL-t stb.  - http://en.wikipedia.org/wiki/Active_record_pattern

- Git, forráskezelés - vagy verziókezelés alatt több verzióval rendelkező adatok kezelését értjük. Leggyakrabban a mérnöki tudományokban és a szoftverfejlesztésben használnak verziókezelő rendszereket fejlesztés alatt álló dokumentumok, tervek, forráskódok és egyéb olyan adatok verzióinak kezelésére, amelyeken több ember dolgozik egyidejűleg.

Apache, Nginx és egyéb web szerverek beállításába nem szeretnénk itt belemenni. A programot a következő konfigurációval készítettük:
- Ubuntu Linux (10.10)
- Apache 2.x
- SQLite 3
- PHP 5.3.x
- Yii 1.1.8

- Csomagoljuk ki a letöltött Yii-t a web szerverünk fő könyvtárába (pl. /var/www/yii ), a forráskód majd szintén a /var/www alá kerül (pl: /var/www/yiiki2).

Az is fontos, hogy a Yii rendszer a parancssorból is futtatható legyen! (PHP CLI)


A WEB alkalmazás létrehozása

Az alap alkalmazás létrehozása rendkívül egyszerű, csak adjuk ki a kovetkező utasítást (a web szerver root könyvtárából, ahol reméljük a maga a Yii rendszer is elhelyezkedit (pl /var/www).

./yii/framework/yiic webapp yiiki2

Ha minden jól sikerült, akkor a "Your application has been created successfully under /var/www/yiiki2" - szerű üzenet jelenik meg, ami röviden annyit jelent, hogy az alap program sikeresen létrehozva a megadott mappa alatt.

Azt már itt érdemes megjegyezni, hogy a programunk már ebben a fázisban működőképes. Ha megtekintjük a URL-t egy böngészőben (pl http://localhost vagy http://yiiki.peldaprogram.local) akkor egy (remélhetőleg) üdvözlő képernyő fogad bennünket.


Na itt a Git

Már rögtön az elején érdemes a munkánkat a forráskezelő alá tenni. Lépjünk be a yiiki2/ mappa alá és adjuk ki a következő parancsot.

$git init
Initialized empty Git repository in /var/www/yiiki2/.git/


Ez csak annyit jelent, hogy a Git sikeresen létrehozott egy üres (empty) forrástárat a megadott mappa alatt. Ha most megnézzük a könyvtárszerkezetet, akkor valami ilyesmit kell, hogy kapjunk. (rejtett file-okat is mutatva!)

$ll

drwxr-xr-x  8 imehesz imehesz 4096 2011-07-08 22:34 ./
drwxr-xr-x 42 imehesz imehesz 4096 2011-07-08 22:19 ../
drwxrwxrwx  2 imehesz imehesz 4096 2011-07-08 22:19 assets/
drwxr-xr-x  2 imehesz imehesz 4096 2011-07-08 22:19 css/
drwxr-xr-x  7 imehesz imehesz 4096 2011-07-08 22:34 .git/
drwxr-xr-x  2 imehesz imehesz 4096 2011-07-08 22:19 images/
-rw-r--r--  1 imehesz imehesz  478 2011-07-08 22:19 index.php
-rw-r--r--  1 imehesz imehesz  481 2011-07-08 22:19 index-test.php
drwxr-xr-x 14 imehesz imehesz 4096 2011-07-08 22:19 protected/
drwxr-xr-x  3 imehesz imehesz 4096 2011-07-08 22:19 themes/

Láthatjuk is, hogy a .git mappa ott figyel, amibe a Git program fogja tárolni a változtatásainkat.

Rutinos Yii-s mókusként tudjuk azt, hogy az assets/ a protected/runtime/ és a protected/data/ mappa alatt a Yii olyan dolgokat fog tárolni ami 99%-ban minden rendszeren más és más (pl. fejlesztői és éles környezet!), tehát érdemes lenne ezeket nem forráskezelő alá tenni, mert egyszerűen semmi értelme.

A Git erre egy nagyon elegáns megoldást kínál (illetve többet is), egyszerűen hozzunk létre egy file-t .gitignore néven (a yiiki2/ mappa alatt), és adjuk meg neki ezeket az útvonalakat. Így amikor a git ezekhez a mappákhoz ér, egyszerűen figyelmen kívűl hagyja őket. A gyakorlat azt diktálja, hogy még pár dolgot ne vegyünk forráskezelés alá, ilyenek például az adatbázis file-ok, vagy tömörített file-ok stb. Tehát a .gitignore file-unk valahogy így nézzen ki.

$less .gitignore

assets/*
protected/data/*
protected/runtime/*
*.zip
*.sqlite


Nos, eddig megvolnánk, de ha jól emlékszünk akkor a Git az elöbb azt mondta, hogy egy üres rendszert hozott létre. Ez igy is van. Az egyik legfontosabb Git parancs amit gyakran használni fogunk az a git status. Adjuk is ki:

$git status
# On branch master

#
# Initial commit
#
# Untracked files:
#   (use "git add <file>..." to include in what will be committed)
#
# .gitignore
# css/
# index-test.php
# index.php
# protected/
# themes/
nothing added to commit but untracked files present (use "git add" to track)


Amint láthatjuk, annyi történt, hogy a Git kilistázta, hogy mely file-ok változtak. Jelen esetben azonban még semmi nem változott, hiszen még semmit nem rendeltünk a forráskezelő alá. Ezt egyébként alul a Git szépen jelzi is, hiszen azt mondja, hogy nincs semmit a commit-hez hozzáadnunk, azonban vannak olyan file-ok amiket nem követ. Ja, és azt tanácsolja, hogy ezeket a git add utasítással adhatjuk a forráskezelő alá. Remek, pont ez kell nekünk. Adjuk is ki:


$git add .


A pont "." az azt jelenti, hogy MINDEN használható file-t vagy változást adjon hozzá a forráshoz. Miután kiadtuk a parancsot, szemmel láthatóan semmi nem történt, azonban a Git a háttérben szorgosan dolgozik. Ha most kiadjuk a git status -t, egyből észrevesszük, hogy igenis valami történt:# On branch master
#
# Initial commit
#
# Changes to be committed:
#   (use "git rm --cached <file>..." to unstage)
#
# new file:   .gitignore
# new file:   css/bg.gif
# new file:   css/form.css
# new file:   css/ie.css
# new file:   css/main.css
# new file:   css/print.css
# new file:   css/screen.css
# new file:   index-test.php
# new file:   index.php
...


A lista elég hosszú, ide csak egy kis részletet illesztettünk be! A lényeg az, hogy ezek a file-ok készen állnak az un. commit-álásra, ami annyit tesz, hogy a módosításaink (jelen esetben új file-jaink) véglegesen a forrás részei lesznek. Magát a commit-álást pedig a -drrrrr ... dobpergés- git commit paranccsal hatjuk végre:


$git commit -m "itt a Yiiki2.0, elso commit-unk"


A -m (message) azaz üzenet, azt jelenti, hogy üzenetet fűzhetünk a commit-hez, aminek hiányát néhány programozó törzsek gyakran kéz- és/vagy fejvesztéssel büntetnek. Persze a képernyőn minden gyorsan leszalad, azért nézzük meg mi is történt:[master (root-commit) 9e22a96] itt a Yiiki2.0, elso commit-unk
 Committer: Imre Mehesz <imehesz@imehesz-laptop.(none)>
Your name and email address were configured automatically based
on your username and hostname. Please check that they are accurate.
You can suppress this message by setting them explicitly:


    git config --global user.name "Your Name"
    git config --global user.email you@example.com


If the identity used for this commit is wrong, you can fix it with:


    git commit --amend --author='Your Name <you@example.com>'


 34 files changed, 1512 insertions(+), 0 deletions(-)
 create mode 100644 .gitignore
 create mode 100644 css/bg.gif
 create mode 100644 css/form.css
 create mode 100644 css/ie.css
 create mode 100644 css/main.css
...

Itt azt irta ki, hogy létrejött a commit, és a rendszer beállította a nevünket és az email címünket, de azért ellenőrizzük, hogy jó e. Még talán egy git parancsot érdemes itt megemlítenünk, a log -ot, ami az utolsó commit-okat listázza ki:

$git log
commit 9e22a96c0d94b58cb780eaa0d53fedd24df99242
Author: Imre Mehesz <imehesz@imehesz-laptop.(none)>
Date:   Fri Jul 8 23:24:51 2011 -0400

    itt a Yiiki2.0, elso commit-unk

Ebből a commit azonosítón kívül az is látszik, hogy pénteken este fél 12-kor nincs más dolgom, minthogy ilyeneket irogassak :)

A következő részben reméljük már talán valami kódot is sikerül majd írnunk!

3 comments:

  1. jó cikk! remélem a végén felkerül majd a github-ra.

    ReplyDelete
  2. köszi!

    ez még csak a kezdet. talán majd a végén feltesszük a github.

    --i

    ReplyDelete