Tuesday, July 26, 2011

Gittegylet meg a Yii - avagy Yiiki 2.0 (3. rész)

Akik még mindig olvassák ezt a cikk sorozatot, azoknak KÖSZI. Akik csak most probálkoznak bekapcsolódni, azoknak mindenképp ajánlom az előző két rész elolvasását hiszen ott ismerkedtünk meg olyan dolgokkal mint a yiic parancs, Git forráskezelő és a Gii kódgeneráló.

Az előző részt ott fejeztük be, hogy a Gii segítségével elkészítettük a Page modell osztályunkat a pages táblához. Ha most megnézzük, hogy hogy áll a forrásunkat (git status) akkor láthatjuk, hogy egy Page.php file jött létre a protected/model/ mappán belül. Ezt hozzá is adhatjuk a szokásos git add paranccsal. (A Git-ről itt van egy leírás magyarul a BME oldalain. Ebben a cikk sorozatban már csak a végén vesszük elő mégegyszer, amikor publikáljuk a programunkat).

CRUD

Azzal, hogy elkészítettük a Page modellünket, még semmi, böngészőben látható eredményt nem sikerült produkálnunk. Itt jön a CRUD a képbe,

Create - Létrehoz
Read - (Be)olvas
Update - Frissít
Delete - Töröl

Most megint vegyük elő a varázságyúnkat (Gii) és belépés után kattintsunk a Crud Generator linkre. Ha minden igaz, egy két mezős form-ot kell kapnunk, ahol valójában elég csak az első mezőt kitölteni a Model Class-t azaz Modell Osztáy-t, a Controller ID-t a Gii magától kitalálja. Jó mi? (Megj: a Base Controller Class és a Code Template útvonal is átírható, így ezek segítségével ha akarjuk teljesen újraírhatjuk a Gii viselkedését.)

Tehát írjuk be a Model Class-be, hogy Page és nyomjuk meg (csak egyszer!) a Preview gombot. Ha valami ilyesmit látunk akkor örülhetünk:



Itt már lényegesen több file fog elkészülni mint a modell létrehozásánál. Láthatjuk, hogy maga a Controller (vezérlő) is elkészül majd, a view/page mappa is, ahol a rendszer fogja tárolni a szükséges nézet file-okat (create.php, update.php, view.php stb). Ha minden OK, nyomhatunk a Generate-ra.

A programunk jelenlegi állapotában már mindenre kész. Tudunk oldalakat listázni, készíteni és törölni. Hogy megbizonyosodjunk róla, böngészőnkkel látogassuk meg a következő URL-t:

http://localhost/index.php?r=page

Na de mi nem elégszünk meg ennyivel, hiszen egy igazi Wiki-t szeretnénk készíteni. Jöhet a testreszabás ...

Testreszabás

Beviteli form módosítása

Ha most probálnánk egy Page-t azaz Oldalt készíteni (http://localhost/index.php?r=page/create), akkor azonnal észlelnénk, hogy a beviteli form-on egy csomó olyan mező van, amit nem szeretnénk kézzel minden egyes alkalommal kitölteni, illetve elvárnánk a programunktól, hogy saját maga töltse ki. Ilyen például a created vagy a revision mező.

Módosítsuk is a form-unkat valahogy így:



A Page Modell Szabályainak Beállítésai

A Page (Oldal) modellünkre is ráfér egy kis farigcsálás. Ugyan Gii többnyire kitalálta, hogy milyen szabályokat hozzon létre a különböző form mezőkhöz, a gondolatolvasástól azért még messze van.

Mi ugyanis szeretnénk, ha az Oldalunk címébe csakis betűk, számok, vagy aláhúzás jel szerepelhessen. (Egy jó kis bővítés lenne, ha a programunk automatikusan felülírná a bevitt a címet, de az példa kedvéért itt egy szabályt hozunk létre)

protected/models/Page.php



Az itt használt szabályok elég egyértelműek, de ha valaki jobban bele szeretne mélyülni itt olvashat róluk bővebben: http://www.yiiframework.com/doc/cookbook/56/

Itt még azt is megfigyelhetjük, hogy hogyan kell a programunkat magyarul tanítani ;)

A beforeSave() and save() modell függvények használata/felülírása

A modelljeink, amik a programunkban az adatbázis lekérdezéseket kezelik, mindenféle függyvényekkel fel vannak fegyverkezve, hogy nekünk ne kelljen védőkesztyű nélkül SQL-kódban kotorászni. Az egyik ilyen függvény a save() (mentés) és hű csatlósa a beforeSave() (mentés elött elment). A save() egy adatbázis rekordot köteles elmenteni vagy felülírni.

A pages adatbázis táblánkban van egy olyan mező, hogy created (készítve), ami egy dátum mező. (a példánkban UNIX Timestamp-et használunk!) Ez a mező tartja nyilván, hogy az adott oldal mikor lett készítve/felülírva. Ugyan használhatnánk a save() függvényt arra, hogy ezt az értéket beállítsuk, a példa kedvéért ezt a beforeSave()-vel oldjuk meg.

(Az fontos, hogy itt a szülő beforeSave()-jével térjünk vissza, return parent::beforeSave() )

protected/models/Page.php



Néha előfordul, hogy még a form mezők ellenőrzése elött szeretnénk beállítani valamilyen értéket, ezt a beforeValidate() funkcióval tehetjük meg.

A save() függvénynél már kicsit más a helyzet. Először vegyük sorra, hogy mit is szeretnénk a programunktól, amikor elmentünk egy oldalt. Ha minden igaz, említettük az elején, hogy a jövőben szeretnénk egy revert opciót, ami annyit jelent, hogy az odalalainkat, ha akarjuk, visszaállíthatjuk egy korábbi változatba. Ezt többféle módon is meg lehet valósítani, de talán a legrövidebb megoldás, ha az oldalakat mindig újként mentjük el, és csak növeljük a revision azaz verziószámot.

protected/models/Page.php



A Yii modell osztálya olyan finomságokkal lát el bennünket, mint például a $this->isNewRecord ami egyszerűen megmondja nekünk, hogy most egy új rekordról van e szó, vagy csak felülírunk egyet. Mi persze tudjuk, hogy nekünk arra van szükségünk, hogy minden egyes oldal újként legyen elmentve, tehát ha az oldal nem új, akkor egyszerűen gyártunk egyet ami a $newpage->attributes=$this->attributes segítségével felveszi az eredeti oldal értékeit.

Még annyit érdemes megjegyezni, hogy ha a save() függvényt false paraméterrel hívjuk meg, akkor az ActiveRecord-ban beállított szabályai nem vonatkoznak az adott rekordra.

Az Oldalak-at lekérő SQL módosítása és a hozzá tartozó Nézet (View) beállítása

Ha most néznénk meg az Oldalak listáját, azt vennénk észre, hogy programunk, az egyes Oldalakhoz tartozó összes reviziót megmutatja. Ez ideáig rendben is van, hiszen minden egyes változatot "új"-ként mentettünk el, azonban ez elég zavaró lehet, meg bugyután is néz ki. Ha eddig még nem említettük volna, majd minden Controller osztálynak van egy úgynevezett actionIndex()-je ami az alapértelmezett függvény. Jelen esetünkben ez szolgáltatja az Oldalak listáját. Keressük is meg a PageController-ben és módosítsuk a következők szerint:

protected/controllers/PageController.php - actionIndex()



SQL-ben valamennyire jártasabbak egyből kiszúrhatják, hogy mi is történik. Itt létrehozunk egy úgynevezett CDBCriteria() osztályt aminek segítségével különböző SQL paramétereket állíthatunk be, és ez által módosíthatjuk a lekérdezéseinket, ami ebben az esetben az Oldalak csoportosítását jelenti a title azaz cím szerint, és rendezést a létrehozás dátuma szerint.

Az alábbi file-okat pedig módosítsuk izlésünk szerint (illetve az én izlésem szerint). Ha még emlékszünk, a PageController-t kicsit átalakítottuk, hogy az adott Oldal azonosító ID-ja helyett a title mező értékével dolgozzon. Ez nagyon szép és jó, de a program többi részét is kicsit át kell alakítanunk. Ilyen például az actionCreate() és actionUpdate() funkciókban használt redirect() ami azt a célt szolgálja, hogy bizonyos események után böngészőnket egy meghatározott oldalra küldje.

protected/controllers/PageController.php



A következő file-ok pedig a megjelenítést szolgálják ...

protected/views/page/_view.php



protected/views/page/view.php



Jajj de jó, már lassan készen is vagyunk. Mondjuk a megjelenített oldal egyáltalán nem úgy néz ki mint egy igazi Wiki oldal. A következő részben megnézzük, hogyan használjuk a Yii-be alapból beépített MarkDown értelmezőt, hogy megússzuk a sok str_replace()-t ;)

Mivel a Wiki alkalmazásunk elég speciális (ID-k helyett a cím alapján találunk meg egy-egy Oldalt), ezért a Page vezérlőnkben elég sok minden változott,úgyhogy a teljesség kedvéért ide betettük az egész osztályt.

1 comment: