Monday, August 1, 2011

Gittegylet meg a Yii - avagy Yiiki 2.0 (4. rész)

Ebben a negyedik és egyben utolsó részben kicsit kifényesítjük a programunkat, olyan finomságokat rakunk majd bele, mint MarkDown-parser (markdown értelmező), WIKI editor és a legvégén pedig megnézzük hogyan lehet a Git (illetve a Github) segítségével forrásunkat publikussá tenni.

Fejlesztéseink közben gyakran fordul elő olyan helyzet, hogy valaki (lehet, hogy mi magunk) valahol máshol (pl. egy másik keretrendszer alatt) már megoldotta a felmerülő problémát és szeretnénk a kódot újra felhasználni. Erre Yii barátunk többféle lehetőséget ad. Használhatunk, kifejezetten Yii-nek szánt kiterjeszések -et (extensions: http://www.yiiframework.com/extensions/ ) vagy teljesen Yii-től független csomagokat. Ilyen például a ZendFramework-be beépített RSS kezelő rendszer. Nekünk jelenleg erre nincs szükségünk, de ha valakit bővebben érdekel, az itten járhat utána: http://www.yiiframework.com/doc/cookbook/20/.

MarkDown

Szerencsénkre Yii már az 1.0-ás verzió óta rendelkezik egy ún. MarkDown osztállyal (CMarkdown) és egy MarkDown widget-tel amit a megjelenítésre fogunk használni. Nyissuk is meg a Nézet file-unkat és módosítsuk:
 /protected/views/page/view.php... és ennyi, a megjelenítés kész is van. A CMarkDown osztályról és használatáról itt lehet bővebben olvasni: http://www.yiiframework.com/doc/api/1.1/CMarkdown

Zii

A Zii nem más mint a hivatalos, Yii fejlesztők által támogatott extension- azaz kiterjesztés könyvtár. Ez együtt érkezik magával a Yii rendszerrel tehát nem kell semmi mást beállítanunk vagy installálnunk. Ezzel szemben van egy YiiExt nem hivatalos kiterjesztés-könyvtár amit innen http://code.google.com/p/yiiext/ lehet elérni. Innen fogjuk mi a markItUp szövegszerkesztőt beállítani, ami szépen megy a már előre felkészített MarkDown tipusú Oldalainkhoz.

Töltsük is le a markit_xx.zip file-t (http://code.google.com/p/yiiext/downloads/detail?name=markitup_1.1.zip&can=2&q=), tömörítsük ki és másoljuk be a legutolsó markitup/ mappát a protected/extensions/ alá. Ha ezzel megvagyunk egyszerűen csak hívjuk meg a widget-et a protected/views/page/_form.php file-ban és állítsuk be a paramétereket:Ha mindent jól csináltunk akkor valami ilyesmit kell, hogy lássunk ha meglátogatjuk a http://localhost/yiiki2/index.php?r=page/create oldalt:Maga a WIKI szerkesztőnk már egész jól néz ki, de milyen jó lenne ha a title meg a body feliratok magyarul jelennének meg. Ezt nagyon egyszerűen a Page modell osztályunk attributeLabels() függvényével tehetjük meg.

Github

A Git forráskezelő előretörését nagy mértékben segítette a Github oldal, ami nem más mint egy online kód tároló, ahová teljesen ingyé feltehetjük a kódunkat. Egyébként már a Google is támogatja a Git-et a Mercury meg az SVN mellett. Ha eddig nem tettük volna, az első cikk alapján commit-oljuk a változásainkat, és készítsünk egy fiókot a Github oldalon. Ha ezzel megvagyunk, akkor készítsünk egy new repository-t. Miután beállítottuk az alap paramétereket (csak a név kötelező), az új oldalon csak kövessük végig az utasításokat az Existing Git Repo? rész alatt. Ha minden igaz, valahogy most így nézünk ki:A programot egyébként itt is meg lehet találni: https://github.com/imehesz/Yiiki2 és a a Github egyik erőssége az ún. fork-olás ami azt jelenti, hogy ha pl. találunk egy hibát a kódban, fork-olhatjuk az eredetit, kijavíthatjuk és jelezhetjük a program készítőjének egy pull-request-tel azaz pull kéréssel, hogy a kód javítva lett, és ha jónak találja, akkor frissítheti az eredeti kódot.

Hát ennyi. Remelém aki végig követte a sorozatot annak sikerült valamit tanulni belőle. Indítottam egy fórum bejegyzést annak akinek segítségre van szüksége, nem ígérem, hogy azonnal de megpróbálok mindenkinek válaszolni. (Akinek meg van kedve segíteni a válaszadásban annak előre is köszönöm)

No comments:

Post a Comment