Monday, November 22, 2010

Adatbázis migrációk a Yii-vel

A Rails keretrendszernek köszönhetően az elmúlt pár évben nagy teret hódított az Adatbázis Migrációk (Migrations) használata, még PHP-s környezetben is. Személyesen hallottam olyanról, hogy míg az egész rendszer PHP alatt futott, a programozók a Rails-t használták táblák és kapcsolatok készítésére.

Persze több kevesebb sikerrel megjelentek PHP-vel hajtott alkalmazások is, az egyik ilyen pl. a Doctrine Project. Ebben a cikkben azonban a Pieter Claerhout által publikált, és a Yii alá készített Yii-DbMigrations-t fogjuk ismertetni.

Mire jó ez egyáltalán?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért is van szükség ilyen rendszerek használatára. A felvetés jogos, hiszen sima SQL-t használva is készíthetünk táblákat és kapcsolatokat. Valóban, viszont az így készített ún. tábla leírások (schema) kifejezetten az adott adatbásban működnek.

Képzeljük el például, hogy a fejlesztés kezdetén SQLite-ot használtunk és késöbb szeretnénk az adatbézisunkat MySQL alá tenni (mondjuk a LIVE szerveren). Sajnos ilyen esetben az összes tábla leírást újra kell készítenünk, mivel a két adatbázis motorban használt SQL nem kompatibilis. Itt jön a képbe az Adatbázis Migráció.

A lényeg az, hogy adtabázisleíró nyelvtől függetlenül tudunk táblákat és kapcsolatokat készíteni a PHP segítségével. Az így elkészített tábla osztályokat pedig nagyon egyszerűen a kívánt (és támogatott!) adatbázis alá be lehet illeszteni. Külön hab a tortán, hogy arra sem kell emlékeznünk, hogy melyik volt az utolsó lefuttatott tábla osztály, mindezt a Yii-DbMigartions elvégzi helyettünk. Úgy is gondolhatunk rá, mint egy adatbázisra szabott Forráskezelő program (pl: SVN vagy GIT)

Hátrányok

A modul még csak alpha állapotban van.
Jelenleg csak SQLite és MySQL támogatott.
  Installálás és Beállítás

  Miután kicsomagoltuk a zip file-t a szokásos helyre - protected/extensions, győződjünk meg arról, hogy az adatbázissal kapcsolatos beállítások megfelelőek a protected/config/main.php-ben.

  MySQL:


  SQLite:


  A Parancssor beállítása

  Alap esetben természetesen a yiic nem tud a migrate utasításról, hiszen még csak most telepítettük a modult. Ezért be kell állítanunk egy új commandMap-et  a protected/config/console.php file-ban:
  Beállítások tesztelése

  Ha minden jól sikerült, egyszerűen futtassuk le a yiic parancsot a parancssorból:


  Reméljük így a migrate parancs már elérhető.

  Migrációk készítése

  Nevvekkel kapcsolatos korlátozások

  A migrációs file-okat a protected/migrations vagy a migrations mappába (a modul könyvtárába) helyezhetjük el. Az file-ok neveit pedig a következő képpen ajánlatos elnevezni:

  m20090614213453_MigracioNeve.php

  A névnek mindig egy 'm' betűvel kell kezdődnie, utána egy 14 karakter hosszú dátumot meghatározó string, egy aláhúzásjel '_' és végül pedig egy szabadon választható MigrációNév.

  Persze, szerencsénkre, ezt automatikusan is megtehetjük a protected/yiic migrate create <MigracioNev> lefuttatásával:  Táblaleírások készítése

  Magában a tábla leíró file-ban létre kell hoznunk egy osztályt, aminek a szülő osztálya a CDbMigration, és két kötelező metódusunk az up és down lesz. Reméljük a következő példa kicsit segíteni fog:  Tehát az up() segítségével elkészítjük az új táblát, a down()-nal pedig töröljük.

  Támogatott funkciók

  A migráció osztályban a következő funkciók érhetők el:


  • execute: sima SQL futtatása, ami nem ad vissza értéket.
  • query: sima SQL futtatása, ami értékkel tér vissza.
  • createTable: új tábla készítése
  • newTable: új tábla leírás készítése
  • addTable: táblaleírás hozzáadása a migrációhoz
  • renameTable: tábla átnevezése
  • removeTable: tábla törlése
  • addColumn: oszlop hozzáadása a táblához
  • renameColumn: oszlop átnevezése
  • changeColumn: oszlop változtatása
  • removeColumn: oszlop törlése
  • addIndex: index hozzáadása táblához vagy adatbázishoz
  • removeIndex: index törlése táblából vagy adatbázisból.

  Mezőleíró beállításoknál pedig a következő változók használhatók:


  • primary_key
  • string
  • text
  • integer
  • float
  • decimal
  • datetime
  • timestamp
  • time
  • date
  • binary
  • boolean
  • bool

  Persze ezen kívül lehet adatbázis specifikus mezőket is készíteni, viszont úgy nem tudjuk a programot más adatbázis alá (könnyedén) átemelni.

  Táblák készítése másként  Migrációk futtatása

  Csak azért mert elkészítettük a tábla-leírásokat, az nem azt jelenti, hogy a táblák már készen is vannak az adatbázisban. A migrate parancs lefuttatásával történik meg mindez:  Még itt a végén annyit érdemes megjegyezni, hogy ha most lefuttatnánk a migrate parancsot mégegyszer, semmi nem történne, hiszen a modul megjegyzi, hogy melyik volt az utolsóként lefutott migráció.

  És ennyi! Mindenképpen javaslom az eredeti cikk elolvasását is, mert ott még van egy-két utasítás amire nem tértünk itt ki, de remélem ezek után mindenkinek megjön a kedve egy kis adatbányászáshoz :)  8 comments:

  1. Jonak tunik a cikk, mindossze pont a migracio masik lenyegere nem kapunk gyakorlati utmutatast.

   ReplyDelete
  2. koszi Carstep,

   nagyon gyakran a module-ok leirasai eleg szukszavuak, viszont nem akarok hozzatenni sem az eredeti szoveghez.

   Egyelore probalom kitalalni, hogy a tobbseg mire kivancsi, ezert "vaktaban" forditgatok cikkeket.

   Nem biztos, hogy ez a legjobb megkozelites de majd meglatjuk

   koszi megegyszer,
   --i

   ReplyDelete
  3. nm, egyebkent mar dolgoztunk egyutt a CakePHP forditasanal, most is be tudok vallalni egy kisebb reszt, bar a Yii-vel meg semennyire sem foglalkoztam ( igaz anno a CakePHP-vel is gyerekcipoben jartam :) )

   Udv
   Sanyi

   ReplyDelete
  4. Sajnos a fonokeimet egyszer sem tudtam meggyozni, hogy a Cake-et hasznaljuk, igy nekem kellett alkalmazkodnom (eloszor a ZendFramework-ot kesobb pedig a Yii-t tanultam igy meg) viszont lemaradtam a Cake fejlodeserol :/

   Egyebkent most Larry Ullman Yii-vel kapcsolatos cikkjeit nezegetem (van neki rendesen), mivel o egy nagyon tapasztalt tech konyviro. Ha van idod es kedved nezz ra, hogy szerinted jo otlet lenne e ezeket a cikkeket magyarra forditani: http://www.larryullman.com/tag/yii/

   --iM

   ReplyDelete
  5. "Persze több kevesebb sikerrel megjelentek PHP-vel hajtott alkalmazások is, az egyik ilyen pl. a Doctrine Project."

   Doctrine ORM köszöni szépen jól megvan, és mivel a symfony-ban ez az alapértelmezett model, igen sokan használják, nagy SIKERrel :D

   amit itt nem látok, viszont érdekelne, hogy tud-e automatikus diffet készínteni a migrációs osztályok legenerálására.

   symfony/doctrine-ban ez úgy működik, hogy a séma leíró fájl és a generált modellek közötti különbségből automatikusan létrejönnek a módosítások.

   1. lépés: módosítod a séma fájlt
   2. lépés: symfony doctrine:generate-migrations-diff
   3. lépés: symfony doctrine:migrate
   4. lépés symfony doctrine:build --all-classes

   szeretek ismerkedni új framework-ökkel, szerintem a Yii forrása nagyon szépen karban van tartva!!

   ReplyDelete
  6. @Firith
   A Doctrine ORM-mel semmi gond nincs, magam is hasznalom, mindossze egy nagy forgalmu szajtnal mar tulsagosan sok fajl beolvasast (I/O) eredmenyez, ezert nagyon is belassulhat tole a rendszer. Mindez persze a Zend Framework-re is ervenyes, amivel nagyon sokszor hasznaljak egyutt - mint magam is. Sajnos a Doctrine ORM sem kepes teljes migraciora, mivel az adatmigraciora nem ad megoldast.

   udv
   Sanyi

   ReplyDelete
  7. @firith,

   sajnos ebben a modulban ilyen nincsen (jelenleg).

   egyebkent en mar irtam vagy ketszer a Yii csapatanak, hogy tamogathatnak a Doctrine-t, de eddig meg nem tortent meg :/

   ja, a "tobb-kevesebb siker"-t azt meg ugy ertettem, hogy amig a Rails-nel mondjuk a programozok 90%-a (vagy tobb) hasznalja a migraciokat, addig a PHPs programozoknal szerintem ez meg se kozeliti a 40-50%-ot. tehat a "sikertelenseget" en az emberekre es a hasznaltsagra ertettem, nem magara a progira.

   --iM

   ReplyDelete
  8. @carstep ha nagy a forgalom akkor jön jól a cache :) doctrine-ban van query és result cache is :) na mondjuk ha a kimenetet is cache-eled akkor még ehhez sem kell eljutni

   bárcsak lenne egy szabad délutánom, estém, úgy megnézném már ez a Yii-t :(

   ReplyDelete