Tuesday, November 16, 2010

Yii Radiio 35. adás

Megjelent a Yii 1.1.5-ös, sok javítással és mégtöbb újdonsággal. A változtatások listája ezen a linken található meg.

Nagy port kavart fel Qiang azon bejelentése, miszerint a Yii 2.0-át a PHP 5.3 alapjaira építve teljesen újraírják, és nem lesz kompatibilis a régebbi (1.1, 1.2) ágakkal. (mondjuk szvsz ez teljesen egyértelmű). A kiabálókhoz a fórumon lehet csatlakozni.

Ramirez Cobos mutatja be, hogyan használhtajuk az SWFUpload-ot, ami egy Flash meghajtott file-feltöltő rendszer.

Christian Montoya irása a BluePrint CSS rendszer-ről, amit egyre gyakrabban választanak designerek, weboldalak (pl: http://mint.com, http://stay.com vagy a http://dailymotion.com).

Az 5 (6-7-8) legfőbb ok a Yii mellett (ChruchCO szerint: Demók, Tesztelés, Közösség, Kiterjesztések, Dokumentáció, Forrás (egyszerűen jó ránézni), Active Record és Scope-ok kezelése )

Larry Ullman ismerteti a Zend keretrendszerben már jól ismert (Apache) Lucene kereső Yii-re történő implementálását.

Üdvözlünk két újabb bloggert a Yii torpedó-hajó fedélzetén (KyokasuigetsuMushfiq) akik többek között azt is megírják miért váltottak egyéb rendszerekről (pl. CodeIgniter és Symfony). A blogokat itt meg itt olvashatjátok.

Ha valaki már kicsit járatos a Yii felépítésében az biztosan tudja, hogy hol található (és mire való) az assets mappa. Néhány kivételes esetben azonban szükség lehet rá, hogy ezt máshova tegyük. Ezt magyarázzal el Dana Luther ebben a blog post-ban.


Ha valakinek (még mindig) gondot okozna, hogy melyik MVC-re alapuló PHP keretrendszert válassza, annak hasznos lehet Jorges Albaladejo tesztje, aki több más rendszert is megvizsgál és próbál segítséget nyújtani a PHPs közösségnek.


SamDark mutatja be, hogyan lehet cron alkalmazásokat futtatni Yii-n keresztül.

Ha valakinek sürgős segítségre van szüksége valamilyen Yii-vel kapcsolatos problémara, és nincs ideje (türelme?) a fórum látogatóinak válaszára várni, annak érdemes kipróbálnia a #yii IRC csatornát, ahol naponta több mint 30-40 lelkes Yii programozó próbál egymásnak segítséget nyújtani.

Semmiképp nem szeretnénk pletykát indítani, de egyre többet hallani a MySQL és Oracle háza táján történő bizonytalanságokról. Az adatbázis motor lecserélését segítheti elő a MariaDB, amit egy az egyben arra találtak ki, hogy a MySQL-t leváltsa. (állítólag néhai MySQL programozók találták ki). Mindenképp érdemes rá odafigyelni.

A hét oldala: bumperize.com, akik arra vetemednek, hogy a már jól megszokott szöveges alapó email-jeinket felcsinosítsák.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
eredeti: http://yiiradiio.mehesz.net/episode-35

No comments:

Post a Comment