Tuesday, September 28, 2010

Könyvajánló: Agile Web Application Development with Yii 1.1 and PHP5

A következő könyvajánló a Weblabor hasábjain jelent meg pár nappal ezelőtt, Orionstar klaviatúrájából:



A könyv azon haladó PHP fejlesztők számára készült, akik otthonosan mozognak az objektumorientált programozás világában, és felgyorsítanák munkájukat egy keretrendszer használatával. A könyv e fejlesztőket vezeti be a Yii keretrendszer alapszintű használatába pár egyszerű és egy komplex példán keresztül, agilis fejlesztési módszertant alkalmazva. Habár a tudásanyag nagy része könnyedén elérhető a keretrendszer weblapján illetve fórumában kutakodva, ezt a keresést helyettesíti részben a könyv kibővítve az agilis szempontból történő fejlesztéssel.
A könyv egy rövid összefoglalóval indít, hogy miért a Yii keretrendszert válasszuk. Röviden bemutatja a Yii által alkalmazott tervezési mintát, az MVC-t. Ez tényleg csak egy rövid összefoglaló, aki nincs tisztában ezzel, annak először ajánlott utána járni, majd ezt követően jönnek az egyszerű példák. A későbbi fejezetek során szoftverfejlesztési életciklus követésre képes alkalmazás lépésenkénti fejlesztését mutatja be a szerző a főbb funkciók megvalósításon keresztül, a témakezelésen át az RSS hírlevél és cachelésig. Maga a példa rendkívül hasonló a keretredszer oldalán megtalálható blog példához.
Miért érdemes hát elolvasni a könyvet, ha szinte minden elérhető az interneten is? Azért, mert a kezdéshez szükséges több helyen felhalmozott tudást a szerző összefoglalja, és mindezt olyan módszertan segítségével teszi, amiből az olvasók profitálhatnak. Engem személy szerint arra ösztökélt, hogy jobban utánajárjak az agilis módszertannak, amit noha korábban elvetettem a vízesés modellre esküdve. Továbbá nagy hangsúlyt fektet a(z) (egység)tesztelés részletes bemutatására is, amiről hajlamosak vagyunk olykor elfeledkezni.
Hogyan tovább, mi hiányzik? A könyv csak bevezető a Yii világába, ezért nem találhatók meg benne jQuery-vel, Ajaxszal, web service-okkal kapcsolatos példák, amik viszont a Yii igazi erejét adják, de az interneten sok példakód, tutorial elérhető melyek segítenek továbbfejleszteni tudásunk.

Az eredeti cikk itt található: http://weblabor.hu/konyvek/agile-yii-11-and-php5

No comments:

Post a Comment