Saturday, May 28, 2011

Függyvény hívása Nézetből

Néha előfordul, hogy valamilyen bonyolultabb kimenetet kell produkálnunk Nézetünkben - például egy táblát. A legtöbben azt tanácsolják, hogy az MVC szabályainak megfelelően a Nézet az legyen egyszerű, ne legyen benne túl sok ciklus stb. Tehát valahogy a kódunkat máshová kell helyeznünk. Erre fogunk néhány példát bemutatni.


  1. Függvényünket betehetjük a Modellünkbe, így a Nézetben elérhetővé válik a modellen keresztül  mint osztály metódus. A hátulütője ennek az, hogy a modellbe nem igazán szép nézettel/kimenettel kapcsolatos függvényeket tenni. Tehát ez a módszer egyáltalán nem tanácsolt.


  2. Használjunk Widget-et. Készíthetünk egy osztályt, ami a CWidget-et bővíti ki, ebben az esetben a Nézetből csak meghívjuk a Widget-ünket és kész is. Ez akkor is nagyon hasznos, ha például több nézetben szeretnénk megjeleníteni ugyanazt a tartalmat.


  3. Tegyük a függvényünket a Kontrollerbe. Ha csak egyetlen Nézet használja a függvényünket (és nem tartalmaz nagyon összetett logikát) elég lehet, hogy a Kontrollerbe helyezzük el.
  4. Használjunk Nézet file-t. Mert a CController render() és renderPartial() metódusai visszaadhatnak értéket is megjelenítés helyett. Ez azt jelenti, hogy a függvényünket betehetjuük egy speciális Nézet file-ba, lehetőleg ugyanabba a mappába ahol maga a hívó file helyezkedik el. Ezt úgy érhetjük el, hogy a render() - vagy renderPartial()) - harmadik paraméterét true-ra állítjuk be.Eredeti cikk: http://www.yiiframework.com/wiki/125/putting-function-to-be-called-in-view/

UI: Yii-s widget-ekrol meg itt olvashattok bovebben (magyarul!): Nosza irjunk widget-et tyuklepesrol tyuklepesre

No comments:

Post a Comment