Tuesday, January 11, 2011

Egy Modell Validálási Esetei

Ha valakinek van ötlete, hogy lehetne a Validation Scenarios-t szépen magyarra fordítani, ne kíméljen (talán Értékellenőrzési Forgatókönyv-nek vagy Szabályozási Szintek-nek?).

Az 1.0.2-es megjelenése óta lehetőségünk van különböző Validálási Eseteket (Validation Scenario) beállítani modelljeinkhez. Ez nagyon hasznos olyan esetekben, amikor az alkalmazásunk több pontján lehet/kell egy modellen keresztül adatot bekérni a felhasználótól.

Például egy új felhasználó regisztrálásánál valószínűleg a 'felhasználónév' az 'email cím' és a 'jelszó' mezők kötelezőek, míg az 'elfelejtett jelszó' oldalon talán csak az 'email cím'. Itt egyből látszik, hogy ha mind a három mező kötelező alap esetben, akkor az 'elfelejtett jelszó' funkció nem igazán fog működni, hiszen ha felhasználóbarátok akarunk maradni, akkor nem fogjuk bekérni sem a felhasználónevet sem pedig a jelszót (amit úgyis elfelejtett a kedves kis felhasználó ;) )

Tehát hasonló problémákra kínál tökéletes megoldást a Validálási Esetek  használata amiket nagyon egyszerűen állíthatunk be az 'on' paraméterrel a különböző modell szabályokhoz (rules). Az 'on' paraméter talán már ismerős lehet adatbevitelnél (insert) vagy frissítésnél (update) attól függően, hogy melyik mentést (save) használjuk. Elég gyakran ez a kettő nem elég sajnos, viszont ennek az új megoldásnak köszönhetően akarmennyit készíthetünk. Nézzünk is egy példát:
protected/model/User.php



Ezekkel a beállításokkal Yii már tudni fogja, hogy mikor melyik Szabály fusson le. A példa kedvéért persze betettünk egy-két extra szabályt is. Remélhetőleg a megjegyzések elolvasása után már jobban érthető, hogy mire is jó ez az egész. Az összehasonlító (compare) szabálynál látni, hogy több Szintet is meg lehet adni vesszővel elválasztva (pl: 'register,update').

Tehát ha egy modell ellenőrzését (CModel::validate()) szeretnénk elvégezni, egyszerűen adjuk át a Validálási Esetet paraméterként:



Az eredeti cikk, Jonah által: http://php-thoughts.cubedwater.com/2009/validation-scenarios/

No comments:

Post a Comment